Great Wheel of Holland

Great Wheel of Holland was het paradepaardje van Jochem. Met een hoogte van maar liefst 4,60 meter wist het alle records te verbreken. Het rad alleen had al een gewicht van maar liefst 32 kilogram en bood plaats aan 60 gondels. De 12 spaken en hulp-spaken vormden een iconisch sterpatroon waardoor het REUZENrad een zeer imposante en nette uitstraling had. Great Wheel of Holland heeft in Oosterhout op de kermisexpositie gestaan en in het Gemeentemuseum te Weert tijdens de kermis.

Door de grootte van het rad was het noodzakelijk om alles goed uit te lijnen, de basis van het rad moest precies waterpas staan voordat er kon worden begonnen aan het rad zelf. De opbouw zelf was al een bijzondere gebeurtenis, met twee personen was het hard werken om het rad rond te krijgen. Net als bij een echt reuzenrad werd het rad in een vaste volgorde opgebouwd, waarbij een persoon het rad door trok zodat de volgende spaak er recht in gehangen kon worden, hierna volgde een ringijzer tussen de twee spaken waarna het rad weer door draaide en het proces opnieuw begon, totdat het rad rond was. Als laatste werden de gondels er in gehangen wat zodanig moest gebeuren dat alles in balans bleef.

De beide keren dat het rad publiekelijk te zien was bleek het een waar fotomoment te zijn voor velen. Honderden bezoekers hebben voor het rad geposeerd om samen met deze gigant op de foto te gaan.

Great Wheel of Holland werd aangedreven door 4 motoren. Elk stuurden ze een wiel aan dat tegen de rand van het rad duwde.

Great Wheel of Holland is ook te bewonderen op onze T-shirts in de vorm van een stilistische schets van het rad.